Heittamaan.fi -valmentaja esittäytyy

Kuka on tämä tuntematon fribaaja?

Jyrki Ruuskanen

Heittamaan.fi -valmentaja
Miksi valmennan?

Joku on sanonut, että lahjakkaat kilpailevat ja lahjattomat valmentavat. En lähde tuota allekirjoittamaan, sillä kyllä minullakin lahjoja tähän lajiin on.

En ole koskaan ollut erityisen innostunut kilpailemaan. Sen sijaan suorituksen mysteeri kiehtoo minua syvästi. Kuinka suuri osa taidosta on synnynnäisten ominaisuuksien mahdollistamaa, ja kuinka paljon on mahdollista saavuttaa harjoittelemalla? Missä menee yksittäisen henkilön suorituskyvyn raja?

Ensin oli jousiammunta

Aloitin frisbeegolfin noin 2014, mutta ajatus valmentamisesta syntyi jousiammunnan puolella 2016.

Treenasin tähtäin- eli olympiajousella tositarkoituksella, ja selvitin välineistä sekä suoritustekniikasta kaiken mahdollisen. Jo seuraavana vuonna osallistuin 70 metrin tähtäinjousen SM-kilpailuun, josta selvisin ihan kohtuullisesti.

Tässä vaiheessa totesin, ettei aikani riitä kilpailuissa pärjäämisen edellyttämään treenimäärään. Lisäksi, liian nopea progressio oli jo aiheuttanut vahinkoa olkapäähäni ja harjoittelu tuotti kipua.

Fokus siirtyy valmentamiseen

Suoritin Suomen Olympiakomitean järjestämän tarkkuuslajien valmentaja- ja ohjaajakurssin (VOK1) vuonna 2017, jonka jälkeen vedin tähtäinjousen valmennusryhmää Järvenpään Jousiampujissa. Tiedon ja osaamisen jakaminen tuntui hyvältä.

2018 päätin laittaa jousiammunnan tauolle, ja aloin kuntouttamaan olkapäätäni, milläpä muulla kuin frisbeegolfilla. Kolmea vuotta myöhemmin, vuonna 2021, pystyin vihdoin toteamaan, että kivut olivat poissa ja samalla frisbeegolfista oli tullut päälajini.

Frisbeegolf-
valmennuksen nykytila

Vaikka frisbeegolfia on pelattu kymmeniä vuosia, laji näyttäytyy edelleenkin uutena. Tutkimusta on tehty vain vähän, eikä lajin teoria ole vakiintunut. Frisbeegolfin valmennus perustuu vielä pitkälti mielipiteisiin ja olettamuksiin.

YouTuben frisbeegolfpioneereihin lukeutuva Danny Lindahl on tehnyt pitkän matkan "suoran linjan vetämisestä" "pyörimiseen ja työntämiseen". Uuden aallon evankelistojen, kuten Ezra Aderholdin ja Jaani Länsiön viesti, sekä esimerkiksi Overthrow Disc Golfin ja Sling Shot Disc Golfin pohdinnat saavat minut uskomaan, että laajempi lajitekniikan ymmärtäminen on läpimurron partaalla.

Yleisesti ottaen, frisbeegolfvalmennuksen suurimmat heikkoudet ovat tällä hetkellä opetustavassa. Heittosuoritusta yritetään muuttaa suoraan, eli heittoon pyritään vaikuttamaan esimerkein ja erilaisilla sanallisilla ohjeilla. Tämä lähestymistapa on ongelmallinen monestakin syystä.

Heittamaan.fi -metodi

Ohjeiden ja esimerkkien kohdistaminen suoraan suoritukseen tuo automaattiseksi tarkoitettuun liikesarjaan ajattelutyötä ja kontrollia, joka ei sinne kuulu. Heiton ohjaaminen suorituksen aikana on vaikeaa, turhauttavaa ja jopa haitallista.

Heittamaan.fi -metodissa heittoon kuuluvia liikeratoja harjoitellaan erillään lopullisesta suorituksesta. Työkaluna käytetään yksinkertaisia harjoituksia, jotka kehittävät valmennettavan kykyä suorittaa avainliikeratoja rennosti ja tehokkaasti.

Harjoitusten myötä saadaan kuin huomaamatta vastaus ja ratkaisu moneen klassiseen lajitekniikan kysymykseen, kuten "miten saan kiekon lähtemään kädestä oikeassa asennossa ja oikeaan aikaan?", "miten saan jalat ja lantion mukaan heittoon?", "mitä vapaa käsi tekee?", "mitä tukijalka tekee?", "miten saan heittoon viivettä?", ja niin edelleen.

Jos kaipaat valmennusta, joka ei turhauta sinua, josta saat varmoja tuloksia, ja jonka harjoitteita voit suorittaa missä tahansa kelistä riippumatta, ota yhteyttä!

Heittamaan.fi / Jyrki Ruuskanen
Y-tunnus: 3216258-1
Ilolanrinne 4 A
01390 Vantaa