Pelaaminen = harjoittelu?

Mikä on pelaamisen ja harjoittelun ero?

person throwing rock
person throwing rock

- Katsoin hyvän YouTube-videon ja nyt ymmärrän miten pitäisi heittää. Miksi en silti heitä paremmin kuin ennen?

Ajattelen, siis osaan?

Frisbeegolfissa, ja monissa muissa urheilulajeissa, suoritus on, ja sen kuuluukin olla, automaattinen. Tämä tarkoittaa sitä, että heitto suoritetaan ilman tietoista heiton aikana tapahtuvaa ohjausta.

Heitto suunnitellaan (heittolinja, kiekon valinta), ja siihen valmistaudutaan (kehon asento, ote kiekosta, rutiinit) tietoisesti, mutta varsinainen heitto vain "tapahtuu".

Automaattinen suoritus on aina nopeampi, sujuvampi ja toistettavampi kuin ohjattu suoritus. Huono puoli on se, että lihasmuistiin tallentunutta automaattista suoritusta voi olla erittäin vaikeaa ja hidasta muuttaa.

Pelaaminen vai tekniikkaharjoittelu, valitse yksi

Video on katsottu ja olet saapunut radalle. Ajattelet mielessäsi lantion aktivointia / tukijalan asentoa / kyynärpään korkeutta / ranteen asentoa / ... Kierros alkaa, ja heitto on sekaisin; kiekko ei lennä minne sen pitäisi. Olet päätynyt sekoittamaan pelaamisen ja tekniikkaharjoittelun.

Pelaaminen ja tekniikkaharjoittelu eivät mahdu samaan heittoon. Toisen suoritus on kokonainen ja automaattinen, ja toisen osittainen ja ohjattu. Lajissa kehittyminen vaatii molempia suorituksia tasapuolisesti.

Jos päätät pelata, älä ohjaa suoritusta. Anna heiton tapahtua ja korkeintaan tarkkaile, ikään kuin ulkopuolisena, miten suoritus meni. Jos päätät harjoitella tekniikkaa, keskity vain yhteen asiaan ja hyväksy, että kiekko saa lentää minne sattuu. Voit tehdä tämän päätöksen vaikka jokaiselle heitolle erikseen, tosin molemmille vaihtoehdoille on edullista saada useita peräkkäisiä toistoja tehtyä.

Samoin kuin esimerkiksi vapaaottelua ei treenata pelkästään sparraamalla ja kilpailemalla, myöskään frisbeegolfia ei pitäisi harjoitella pelkästään radalla tai ylipäätään kiekkoa heittämällä.

Mihin voi vaikuttaa, ja mihin ei

Lopulta on hyvä tiedostaa, ettei kiekon lentorata ole osa heittosuoritusta, vaan heiton, kiekon lento-ominaisuuksien ja ympäristön summa. Sinun osuutesi päättyy kiekon irtoamiseen kädestä, ei kiekon pysähtymiseen lennon päätteeksi. Keskity siis suorituksessasi kiekon irtoamishetkeen.

Heitollasi voit vaikuttaa vain kiekon lähtösuuntaan, kiekon lähtöhetken kallistukseen ja kohtaamiskulmaan, sekä lähtönopeuteen. Siinä kaikki. Et edes hallitse kiekon pyörimisnopeutta. Älä siis lyttää itseäsi jos kiekko osuu puuhun tai päätyy mörriin.

Jos lopputulosta voisi hallita, ammattilaiset eivät koskaan missaisi heittoakaan.