Heittamaan.fi -valmentaja esittäytyy

Kuka on tämä tuntematon fribaaja?

Jyrki Ruuskanen

Heittamaan.fi -valmentaja
Miksi valmennan?

Joku on sanonut, että lahjakkaat kilpailevat ja lahjattomat valmentavat. En lähde tuota allekirjoittamaan, sillä kyllä minullakin lahjoja tähän lajiin on.

En ole koskaan ollut erityisen innostunut kilpailemaan. Sen sijaan suorituksen mysteeri kiehtoo minua syvästi. Kuinka suuri osa taidosta on synnynnäisten ominaisuuksien mahdollistamaa, ja kuinka paljon on mahdollista saavuttaa harjoittelemalla? Missä menee yksittäisen henkilön suorituskyvyn raja?

Ensin oli jousiammunta

Aloitin frisbeegolfin noin 2014, mutta ajatus valmentamisesta syntyi jousiammunnan puolella 2016.

Treenasin tähtäin- eli olympiajousella tositarkoituksella, ja selvitin välineistä sekä suoritustekniikasta kaiken mahdollisen. Jo seuraavana vuonna osallistuin 70 metrin tähtäinjousen SM-kilpailuun, josta selvisin ihan kohtuullisesti.

Tässä vaiheessa totesin, ettei aikani riitä kilpailuissa pärjäämisen edellyttämään treenimäärään. Lisäksi, liian nopea progressio oli jo aiheuttanut vahinkoa olkapäähäni ja harjoittelu tuotti kipua.

Suoritin Suomen Olympiakomitean järjestämän tarkkuuslajien valmentaja- ja ohjaajakurssin (VOK1), jonka jälkeen vedin tähtäinjousen valmennusryhmää Järvenpään Jousiampujissa. Tiedon ja osaamisen jakaminen tuntui hyvältä.

2018 päätin laittaa jousiammunnan tauolle, ja aloin kuntouttamaan olkapäätäni, milläpä muulla kuin frisbeegolfilla. Kolmea vuotta myöhemmin, vuonna 2021, pystyin vihdoin toteamaan, että kivut olivat poissa ja samalla frisbeegolfista oli tullut päälajini.

Mitä tiedän frisbeegolfista?

Vaikka frisbeegolfia on pelattu kymmeniä vuosia, laji näyttäytyy edelleenkin uutena. Tutkimusta on tehty vain vähän, eikä lajin teoria ole vakiintunut. Frisbeegolfin valmennus perustuu vielä pitkälti mielipiteisiin ja olettamuksiin.

YouTuben frisbeegolfpioneereihin lukeutuva Danny Lindahl on tehnyt pitkän matkan "suoran linjan vetämisestä" "pyörimiseen ja työntämiseen". Uuden aallon evankelistojen, kuten Ezra Aderholdin ja Jaani Länsiön viesti, sekä esimerkiksi Overthrow Disc Golfin loistavat pohdinnat saavat minut uskomaan, että laajempi lajitekniikan ymmärtäminen on läpimurron partaalla.

Olen jo pitkään halunnut opettaa frisbeegolfia, mutta en halunnut lähteä siihen ennen kuin saavutan riittävän ymmärryksen kaikista lajin osa-alueista.

Viimeinen puuttuva palanen loksahti paikoilleen alkukesästä 2021, kun sain vuosien etsinnän ja kokeilujen myötä frisbeegolfin monimutkaisimman osasen, eli backhand-heiton, teorian, harjoittelun ja suorituksen haltuuni.

Nyt on aika viedä viestiä eteenpäin.

Heittamaan.fi / Jyrki Ruuskanen
Y-tunnus: 3216258-1
Ilolanrinne 4 A
01390 Vantaa